Knieklachten (Jumper’s knee / springersknie)

Pijn onderzijde knieschijf (infrapatellaire tendinitis) of bovenzijde onderbeen met name bij sprongbelasting, hardlopen, afzetten, traplopen. Mensen met een kniepeesontsteking klagen over pijn aan de onderzijde van de knieschijf. Soms is er pijn aan de bovenzijde van de knieschijf of aan het bovenzijde van het onderbeen (tuberositas tibiae). De pijn wordt geprovoceerd door het belasten van de knie zoals bij afzetten, springen of hardlopen, maar kan na een goede warming-up afnemen.

Daarnaast zijn activiteiten als traplopen momenten waarbij de irritatie kan opspelen. Vaak is de klacht geleidelijk ontstaan en langzaam erger geworden met een zeurend karakter. Er kan rondom de aanhechting van de kniepees vocht ontstaan. Regelmatig wordt er bij dergelijke klachten over lokale pijn en stijfheid na een inspanning geklaagd. Lang in een positie zitten en autorijden kunnen de pijnklachten provoceren.

Symptomen

De symptomen bij een jumpers knee zijn pijn aan de onderkant van de knieschijf, deze verergerd als je erop drukt. Bij het aanspannen van de bovenbeenspieren (M. quadriceps) voel je meer pijn. En na het sporten heb je last van pijn en stijfheid in de knie.

Oorzaken van de knieklachten

De voornaamste oorzaken van de springersknie zijn:

  • Overbelasting. Deze overbelasting kan optreden door een te snelle trainingsopbouw, met name als hierin veel wordt gesprongen.
  • Een verkeerde afzettechniek.
  • Het dragen van sportschoenen met een slechte schokdemping (in combinatie met een harde baan). Bedenk hierbij dat de meeste spikes geen enkele schokdemping hebben.