Tenniselleboog/Golfersarm

Tenniselleboog (tennisarm of Epicondylitis lateralis) is een niet-bacteriƫle peesontsteking in de arm.

Het betreft de pezen die aanhechten aan de epicondylus lateralis van het opperarmbeen (humerus). Deze pezen zijn de uiteinden van de handstrekkers (de extensorspieren) van de onderarm, die onder meer zorgen voor het strekken van de pols, hand en vingers.

Vroeger werd er van uit gegaan dat er ontstekingsstofjes aanwezig waren. Wetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat dit niet het geval is. Er komt steeds meer bewijs dat dit soort klachten worden veroorzaakt door triggerpoints en myofasciale pijn (knopen in spieren die een diepe pijn veroorzaken)

In feite is bij deze klacht sprake van kleine haarscheurtjes in de spier/peesovergang naar het bot.

Oorzaak

De oorzaak van een tenniselleboog is overbelasting van de pezen/spieren van de strekkers (extensoren) van de onderarm. Dit kan gebeuren door langdurige overbelasting, vaak kleine repeterende bewegingen, waarbij de spier langdurig teveel belast wordt (Dit komt vaak voor bij beeldschermwerk door het langdurig aanspannen bij het ‘muizen’ en typen of een snelle, korte belasting)

Symptomen

  • pijn aan de laterale zijde (“buitenkant”) van de elleboog, soms uitstralend naar onderarm, pols en hand
  • drukpijn ter hoogte van de epicondylus lateralis van het opperarmbeen
  • pijn bij mobilisatie: volledig strekken van de elleboog
  • pijn bij strekken van de pols tegen weerstand (hierdoor krachtverlies)
  • hard aanvoelende, gezwollen onderarm (zelden).

Een zelfde probleem kan zich voordoen aan de binnenzijde van de elleboog (epicondylus medialis) en dan noemen we dit een Golfersarm. Hier betreft het de buigers (flexoren) van de onderarm. Verder zijn de klachten gelijk aan die van de tenniselleboog.

Wanneer Shockwave