Innoverende ontwikkeling

Extracorpereal ShockWave Therapy (ESWT) oftwel Shockwave is een nieuwe revolutionaire behandelmethode, speciaal bedoeld voor behandeling van chronische spier- en peesaandoeningen. Langdurige blessures die hardnekkig zijn kunnen met behulp van speciaal ontworpen apparatuur effectief worden behandeld.

Shockwave is ontstaan vanuit de technologie van de niersteenvergruizing. Deze schokgolfmethode, waarmee urologen al decennia lang nierstenen succesvol verwijderen zonder te opereren, wordt sinds 1990 in aangepaste vorm wereldwijd gebruikt en werd verder ontwikkeld door orthopedisch chirurgen. Inmiddels blijkt dat Shockwave therapie een stimulerend effect heeft op botgenezing, wondgenezing en helend werkt bij chronische peesontstekingen. Zo worden de verhardingen in de pezen aanzienlijk minder en verdwijnen kalkafzettingen meestal helemaal, waardoor er weer ruimte ontstaat en onder andere de doorbloeding in de pees weer kan verbeteren.

De meest innoverende ontwikkeling in de behandeling van chronische blessures van de afgelopen 10 jaar

Shockwave Friesland werkt met geavanceerde apparatuur van de Zwitserse firma Storz Medical, specifiek voor orthopedische aandoeningen. Deze apparatuur wordt al vanaf de introductie in het buitenland gebruikt.

Op grond van de succesvolle resultaten die daarmee werden bereikt, besloot het Sint Lucas Ziekenhuis te Winschoten in 1998 als eerste instelling in Nederland te starten met Shockwave behandelingen. Ruim twee jaar later volgde de sportmedische dienst van de KNVB in Zeist en weer een jaar later volgde een uitbreiding van het aantal behandellocaties bij veelal Fysiotherapeuten, die zich gingen specialiseren in deze behandelvorm. Shockwave Friesland in Stiens is als eerste in 2006 in Friesland een behandelcentrum begonnen met deze schokgolftherapie voor moeilijk behandelbare orthopedische peesaandoeningen.

Shockwave Friesland werkt met de volgende apparatuur: Storz Masterpuls MP 200